Hűvösvölgyi Ildikó
Artis Vox Opera & Drama Studio • 1025 Budapest Áldás u. 1. • Telefon: +36-70-423-0008 • operastudio@artisvox.hu
németangol
HŰVÖSVÖLGYI ILDIKÓ SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

Hűvösvölgyi Ildikó1971-ben érettségiztem a Bartók Béla Konzervatórium zongora-ének szakán. Tanáraim Kertész Lajos és Fábry Edit voltak. Ezután felvettek a Színház és Filmművészeti Főiskolára, ahol a híres, első Horvai István-Kapás Dezső osztályban végeztem, prózai színészi szakon.

Egy év veszprémi szerződés után, 1976-ban a Madách Színházhoz kerültem, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal máig is játszom. Itt olyan musicalekben kaptam főszerepet, mint a Macskák (1983), a Doctor Herz (1986), a József (1991), a Mária Evangéliuma (1992), az Apácák (1992) és a Nyári éj mosolya (1997).
Eközben gyakran vendégeskedtem vidéki és budapesti színházaknál egyaránt: Szombathelyen a Varázsfuvolában (Papagéna), Szentendrén a Három a kislányban (Médi), Kaposváron a János vitézben (Iluska) és Szolnokon a Tatárjárásban (Mogyoróssy) játszottam, Budapesten pedig a Bartók Gyermekszínházban (Bastienne), a Játékszínben (Ágacska-Pösze egér) és az Operettszínházban (Mária Főhadnagy, címszerep) léptem fel.

1983-ban benne voltam a híres István a király rockoperában (Picur),a Királydombon, melyből filmfelvétel is készült.
1973 óta foglalkoztat a Magyar Televízió, ahol több mint 70 TV-játékban, filmben és egyéb műsorban vettem részt. Legismertebbek: Zöld dió, Csínom Palkó, Beszterce ostroma, Bodnárné, Hullámzó vőlegény, Az ünnepelt, Leányvásár és a Zene és a tükör c. önálló show. Pályám során sokat dolgoztam a Magyar Rádióban, ahol 3 Nívódíjat is kaptam: Pillangó  (1978), Blaha Lujza élete (1986) és az Új magyar hangjátékért (1987).

Az ezredforduló után elsősorban a prózai színjátszás kezdett dominálni a pályámon.
A Turay Ida, a soproni Petőfi Színház és a Száguldó Orfeum társulatánál remek fő és karakterszerepeket játszottam és játszom ma is. ( Vidám kísértet, Énekesmadár, Döglött aknák, Osztrigás Mici, Acélmagnóliák, Női Furcsa pár, Sári bíró, Cigányprímás)  Ekkor kezdett izgatni a pódium-műfaj: jelenleg 5 önálló és kétszemélyes műsorral járom az országot. (Csendes csodák, Kaleidoszkóp, Emlékeim, versben-dalban, Nők, álmok sorsok, Színes orchideák)

Soha nem lettem hűtlen a zenei gyökereimhez: 1999 és 2002 között 24 Muzsikusportrét szerkesztettem és vezettem a Madách Színház Tolnay Szalonjában. Vendégeim voltak, többek között: Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Szenthelyi Miklós, Onczay Csaba, Berkes Kálmán, Tokody Ilona, Miller Lajos és Gregor József.
 A Bartók Rádióban pedig 10 éven keresztül vezettem a Muzsikáló Délután élő műsorait.

Ma, a színjátszás mellett, a legkedvesebb munkám a tanítás: átadni a tudásomat és a tapasztalataimat a következő generációnak. Tanítottam a Shakespeare Akadémián, a Magyar Táncművészeti Főiskolán, a Madách Musical Műhelyben, jelenleg a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskolában oktatok zenés mesterséget. Ezzel párhuzamosan készülök a Színház és Filmművészeti Egyetemen a DLA-fokozat megszerzésére.  Témám: Weöres Sándor költészetének zenei szempontokból történő elemzése.
Tevékeny életpályám díjai:
3 Nívó díj, (Magyar Rádió,1978,1986,1987)
Szentendre Város különdíja (Három a kislány,1982 )
Állami Ifjúsági Díj (Ágacska,1984)
Thália Szekerén – közönség-díj (1992)
Turay Ida Vándordíj (2004)
Magyar Érdemrend Lovagkereszt (2012)

Életem nem lenne teljes a családom nélkül: férjem, Kisfaludy András dokumentumfilm-rendező és két lányom: Nóra és Zsófi mindig, mindenben segítettek és támogattak.