Galgóczy Judit
Artis Vox Opera & Drama Studio • 1025 Budapest Áldás u. 1. • Telefon: +36-70-423-0008 • operastudio@artisvox.hu
németangol
GALGÓCZY JUDIT SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

Galgóczy Judit Budapesten születtem: 1953 12.12-én.
Pályám egyszerűen indult. Édesapám hat évesen beiratott a soproni Liszt Ferenc Zeneiskolába. Zongorázni kezdtem, hálával gondolok első zongoratanáromra, Merz Évára, és az iskola akkori igazgatójára, Jancsovics Antal karmesterre. Ők indítottak el a művészi pályámon…tévedésből azt gondolták zongoraművész leszek.

További utam Győrbe vezetett, előbb a Zenegimnáziumba, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémia pécsi tagozatára kerültem. Bánki József zongoraművész tanítványaként diplomáztam és szereztem meg a zongoratanári diplomát. Solymos Péter zongoraművész magánóráin készültem a számomra kijelölt művészképző felvételijére a Zeneakadémián.
Ott nem jelentem meg, viszont a Színművészeti, - akkor még Főiskolán - zongoráztam Nádasdy Kálmánnak, ő azonnal állást ajánlott: így lettem korrepetítora sok-sok színész növendéknek, ma már neves színésznek. A főiskolai tanárkodás mellett, zongorát tanítottam a Villányi úti zeneiskolában.

Úgy gondolom, Nádasdy legendás színészmesterség órái és személyes foglalkozásai alatt épült bennem az a "váltó", ami az eredeti szándéktól eltérítve a mai állapotot okozta. Elvégeztem a dramaturg majd a rendezőszakot, és színház és operarendező lettem. Az vagyok ma is.

Mestereim névsora kötelez: Osztovics Levente, Gyárfás Miklós, Ungvári Tamás, Radnóti Miklósné, Szöllősy Klára,Nádasdy Kálmán, Vámos László. Munkatársaim névsora a teljesség nélkül: Juhász Katalin, Csík György, Antal Csaba,Túri Erzsébet, Csikós Attila díszlettervezők, Kováts Adél, Szervét Tibor, Kóthy Árpád, Csarnóy Zsuzsa, Szente Vajk, Kovács Lajos, Oláh Zsuzsa, Dobos Ildikó, Lengyel Ferenc színészek. Zempléni Mária, Kincses Veronika, Gurban János, Báthori Éva, Fodor Beatrix, Temesi Mária, Ortrun Wenkel, Kertesi Ingrid, Berczelly István, Bándi János énekesek. Medveczky Ádám, Peter Schrottner, Pál Tamás, Molnár László, Kocsár Balázs, Oberfrank Géza, Kovács János, Kesselyák Gergely, karmesterek.

1988-92-ig a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője voltam. Itt a prózai tagozat mellett felépítettük Molnár László karmesterrel az opera tagozatot. Megalault a balett kar is, és újra indult az operajátszás Miskolcon.

1989 decemberében a bukaresti forrongás, a románia forradalom győzelmét egy Carmen előadás előtt jelentette be a vezénylő karmestere Molnár László. Majd jött a Trubadur és a Parasztbecsület. A balettkar bemutatta a Csodálatos mandarint, a Kékszakállú herceg várát és a Bolerót.

1992-95-ig a Szegedi Nemzeti Színház opera tagozatának művészeti vezetője voltam. A műfaj megújítására tett erőfeszítéseink sikeresnek bizonyultak.
Szegeden a fantasztikus Imre Zoltán korreográfust akkor váltotta Juronics Tamás a balett élén. A kortásrs szellemiségű balett jelenléte és a szegedi közönség nyitottsága örömmé tette a modern operajátszás, az "operaszínház" létrehozását. 1992-ben az Országos Színházi fesztiválon, Pécsett, a szegedi Figaró házassága a legjobb előadás díját kapta.
1994-ben kislányom született, Flóra.
1995-től a Bajazzo Art KKT ügyvezető igazgatója vagyok.

Főbb munkáim:
W.Shakespeare-ciklus: Othello, Macbeth, Makrancos hölgy Miskolc
O'Neill: Boldogtalan hold  
G.Verdi: Trubadúr  
P.Mascagni: Parasztbecsület  
Gy. Spíró: Csirkefej Szeged
W.A.Mozart: Figaró házassága /I./ Fesztivál-díjas ea.
G.Bizet: Carmen /II./  
U.Giordano: Andrea Chenier  
Sztravinszkij: Oidipus Rex  
Offenbach: Hoffmann meséi Debrecen
W.A. Mozart: Varázsfuvola  
B.Brecht: Kurázsi mama  
F.G.Lorca: Bernarda Alba háza  
A.P.Csehov: Cseresznyéskert /kritikusok díjára nominált/
G.Verdi: Rigoletto Pécs
Leoncavallo: Bajazzók Budapest, Erkel Színház-MTV/felvétel
P. Mascagni: Parasztbecsület / I.-II./  
G.Puccini: Angelika nővér Magyar Állami Operaház- MTV/felvétel
W.A.Mozart: Figaró házassága /II./ Budapesti Tavaszi Fesztivál- PECSA
L.Beethoven: Fidelio  
R.Strauss: Elektra BTF - Duna Plaza
TV filmek:
Ál'a bál/ 90 perc Balatonalmádi-nívódíj
A hallgatás angyala portréfilm DTV nívódíj